składniki (na 2 - 3 osoby)
- 2 jajka (1 całe + 1 żółtko, można też użyć 2 całe)
- ok. 20 dkg boczku pokrojonego w kostkę
- ok. 5 dkg tartego parmezanu (lub grana padano)
- makaron
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu (dość dużym, tak by później zmieścił się w nim makaron), dodać część tartego parmezanu, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Boczek usmażyć na oliwie.Ugotować makaron. Gorący, usmażony boczek wrzucić do naczynia z jajkiem, wymieszać. Następnie wrzucić do niego gorący makaron, ponownie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać resztą parmezanu lub pieprzem.
P.S. Dawniej Włosi jadali sos carbonara z makaronem spaghetti. Teraz wolą podawać go z krótkim makaronem, np. penne rigate. Obecnie, jak mi powiedziano, podawanie carbonary ze spaghetti jest niemodne i w złym guście.
haha, do wypróbowania, włosi się nie dowiedzą, że będzie z długim makaronem;)
OdpowiedzUsuńTak, moja też zdecydowanie będzie z długim makaronem :)
OdpowiedzUsuń