piątek, 3 czerwca 2011

Przypadkowy sos serowy

- olej ryżowy (jest delikatny w smaku, nie barwi swoim aromatem, może być dowolnie inny)
- 2 małe cebule
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 papryka czerwona
- 1/3 cukinii średniej
- 2 duże peczarki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- chilli z czosnkiem
- ser pleśniowy niebieski typu Lazur (cały jeden ząbek, ok 100 gram)

Warzywa kroimy w niewielkie kawałki i smażymy je na wolnym ogniu. Po podsmażeniu dodajemy odrobinę chilli z czosnkiem (do smaku). Na samym końcu dodajemy - ser pleśniowy.
Dalej mieszamy na wolnym ogniu aż do pełnego rozpuszczenia sera.

Roztopiony ser (pełna postać płynna) z tłuszczem i sokami z warzyw zapewnia niezapomniane przeżycie kulinarne.

Idealny do makaronów, ryżu (np. z mięsem), klusek śląskich itp.

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować. Tylko pewnie zamiast chilli z czosnkiem dodam sambal oelek, który dodaję ostatnio do wszystkiego, co ma być trochę ostrzejsze - bardzo wygodna rzecz. I pewnie trochę czosnku extra : )

    OdpowiedzUsuń